Algemeene Schippers vereeniging

Voor en door schippers

Voorwoord


Gefrustreerd of Gemotiveerd??

Met de verkiezingen in aantocht hebben we weer genoeg om over na te denken.

Wie geven we onze steun? Of blijven we gefrustreerd thuis, waarmee onze stem gaat naar een partij die we zeker niet aan de macht willen helpen?

Moeten we met fluwelen handschoenen lobbyen, of gaan we de barricades op?

Hoe krijg je politieke interesse voor de echte problemen in de samenleving en hoe kom je als binnenvaart goed in beeld dat zijn vragen die met de verkiezingen voor de deur door mijn hoofd gaan.

In de zestigerjaren hadden we ook wel veel om voor te strijden, we leefden nog in de Regenten tijd dat kun je je nu amper meer voorstellen. In Frankrijk waar de Gaulle als een Keizer regeerde en waar de studenten samen met de arbeiders in opstand kwamen tegen het gezag. Dat gaan we nu nog niet mee maken. Maar er zijn krachten aan het groeien die op eenzelfde soort gebeurtenissen kunnen uitlopen. Maar het was niet leuk hoor in Parijs in 1968 wij lagen in Rijsel en kregen er wel wat van mee.

Maar goed de individualisering van de maatschappij is de belangrijkste oorzaak van de huidige samenleving de VVD is er mee begonnen. Ik zie nog de verkiezing billboards voor me met Neelie Kroes die op de posters stond in een uitdagende houding en verkondigde dat ze met niemand rekening hoefde te houden want ze had met niemand iets te maken, Zij koos voor zich zelf, zo ongeveer was de tekst.

Ik weet nog dat ik dacht “dat willen mensen toch niet”? Maar het is wel gebeurd. We willen geen Amerikaanse toestanden maar we weten niet hoe snel we ze moeten na-apen.

Maar er zijn bewegingen: nog niet oppermachtig maar wel aanwezig daar moeten we het van hebben. Neem bijvoorbeeld die jongens die met het geld bezig zijn “De Verleiders” zijn nog steeds bezig met het doorbreken van het taboe op de geldproductie. De SP en Groen Links gaan hier in mee en dat gaat een beweging worden. Maar voorspellen wanneer er echt iets gaat gebeuren? Dat kun je niet voorspellen.

Helaas zijn 2e Kamerleden vaak pas bereid hun kop uit te steken als ze geen politieke aspiraties meer hebben.

De wereld is niet altijd leuk maar wel waard om geleefd te worden dus niet somberen maar er gewoon voor gaan.

Ger Veuger