Algemeene Schippers vereeniging

Voor en door schippers

In herinnering, Pieter Buining


Afscheid van Pieter Buining

Op 10 November 2016 overleed Pieter Buining op 66 jarige leeftijd. Pieter was vele jaren lid van de ASV zelfs gedurende de jaren dat hij in loondienst werkte. Hij bezat tenslotte nog binnenvaartschepen en wilde altijd nog de optie open houden dat hij toch weer als zelfstandige zou gaan varen. Het heeft niet meer zo mogen zijn.
Pieter leefde samen met zijn “vriendinnetje” Nerine op de Kraggenburg, gelegen in de eerste industriehaven van IJmuiden. Dat liggen op die plek is de laatste “binnenvaart”strijd die hij gestreden heeft en waar onze wegen elkaar kruisten.
Mooi van Pieter was, dat hoewel hij dat had kunnen doen, geen specifiek beroep deed op de ASV om voor “zijn” belangen op te komen, het schip diende op dat moment immers als woonschip. De ASV heeft echter vanuit de eigen visie wel de moeilijke positie van de liggers in de eerste industriehaven meegenomen: tenslotte kunnen we allemaal door omstandigheden liggers worden, en wat dan?

Mooi van Pieter was ook dat hij zich betrokken bleef voelen bij de zelfstandig varende leden zoals we merkten toen hij samen met ons en natuurlijk zijn geliefde Nerine de secretaris Generaal van de CCR een warm welkom in Rotterdam bereidde.

En nu en dan kwam er een mailtje van Pieter in de denktank ploffen waaruit vaak zijn enorme boosheid op het ministerie en al die beleidsmakers die de binnenvaart kapot maken naar voren kwam. En Pieter kon boos zijn.

Maar zijn boosheid gold de machtigen en hoe die omgingen met de onmachtigen. Zijn boosheid gold de verantwoordelijken en hoe die schade aan richten aan het waardevolle maar zo kwetsbare.

Gelukkig konden we op het afscheid op 16 november merken dat de werkplek waar Pieter uiteindelijk terecht gekomen was, de veerdienst en boot 10, als een warm bad voor hem waren.

Koude rillingen kregen de aanwezigen bij de laatste vaartocht samen met Pieter toen de veerpont met de vlaggen halfstok langdurig een afscheidsgroet blies.
Dat was een waardig afscheid van deze varensman.

We wensen Nerine heel veel sterkte bij het verlies van deze zachtmoedige, liefdevolle, passievolle geliefde.

Namens het bestuur en de denktank

Sunniva Fluitsma